Tuesday, 25 December 2012

Buah Goji Kering Asli Gred 'AA' Adalah Penawar 1001 Penyakit dan Awet Muda

HARGA KAMI CUMA RM80 SEKILO ATAU RM10 SEBUNGKUS ( 100g )


Di negara China, Gojiberry (Buah Goji) sangat istimewa, terutama pada masyarakat Zhongning, negeri Ningxia. Gojiberry di tempat ini dikatakan yang terbaik di dunia, mungkin kerana tanah beralkalin (pH 8.2 – 8.6) dan iklim yang bersuhu melampau dari 102 F – 16 F (38 C -27 C). 
 
Penduduk Ningxia kebanyakannya beragama Islam dan ýmengamalkan Gojiberry sebagai makanan harian untuk kekal sihat. Rata-rata, usia mereka melewati 100 tahun. 


"Lagenda Kerajaan Ningxia, kira-kira 3000 tahun yang silam, ketika Raja Ningxia berburu di Bukit He Lan, Baginda ternampak seorang wanita sedang memukul seorang lelaki tua berjanggut. Baginda hairan, lalu bertanya kepada wanita itu apa yang terjadi? Wanita itu menjawab: "Saya sedang memukul cucu saya!".

Baginda amat terkejut dan ýbertanya kepada wanita itu berapa umurnya dan kenapa dia kelihatan begitu muda. Wanita itu ýmenjawab: ý"Saya berumur 260 tahun. Ketika musim bunga, saya makan daun Goji dan minum teh Goji. ýKetika musim panas, saya makan buah Goji, dan pada musim luruh saya mengambil akar Goji ýdan membuat pes. Inilah rahsia saya". 

Baginda amat kagum dan menasihati seluruh rakyat Baginda agar mengamalkan permakanan Gojiberry. ýSemenjak hari itu, rakyat negara itu mengamalkannya setiap hari."
Kegunaan 
Gojiberry selalunya di jual dalam bentuk kering, di dalam kotak atau paket. China adalah pengeluar terbesar ke seluruh dunia. 


Masakan.
Secara tradisional, goji berry yang kering digunakan dalam beberapa resepi masakan; seperti sup, puding, nasi, sayur-sayuran dll. Daun pucuknya digunakan sebagai sayur-sayuran dan ulam/lalap. Juga digunakan sebagai bahan perasa pada makanan dan minuman. 


Perubatan Tradisional.
Gojiberry telah digunakan sejak 6,000 tahun lalu oleh masyarakat perubatan herba China, Tibet dan India; bertujuan menyihatkan hati, mata, meningkat tenaga batin dan sistem kesuburan, memperkuat kaki dan tulang, memperteguh sistem kekebalan tubuh, melancar pengaliran darah, dan melanjutkan usia. Masyarakat Cina menggunakan daun dan kulit akar sebagai bahan minuman teh. Juga di campur sebagai salah satu bahan dalam minuman arak. 


Komersial.
Buah Gojiberry boleh di makan, samada mentah atau kering. Harini, Gojiberry di buat jus minuman, di campur atau tanpa di campur dengan buah-buahan lain. Masyarakat Asia, terutamanya orang-orang Cina, mencampurkan goji berry sebagai bahan rempah dalam masakan daging, ikan, dan juga mengadunkan dengan nasi. Juga di adun dalam pembuatan roti sepertimana kismis. Terdapat juga Gojiberry sebagai salah satu bahan sabun, yogurt, dan minyak essential. 


Dr. Earl Mindell, R.Ph., Ph.D, seorang pakar herba dan nutrisi telah menyenaraikan 34 sebab mengapa anda perlu mengambil goji:-
1.Goji memanjangkan usia, menghalang diri anda daripada tua sebelum masa menerusi tindakan anti-oksida yang tinggi.
2.Goji meningkatkan tenaga dan kekuatan anda, terutamanya apabila melawan penyakit.
3.Goji menjadikan anda rasa dan kelihatan muda. Goji merangsang rembesan HGH ( Hormon Pertumbuhan Manusia), 'hormon remaja"
4.Goji mengekalkan tekanan darah yang sihat.
5.Goji mengurangkan risiko kanser
6.Goji mengurangkan kolestrol
7.Goji menormalkan gula dalam darah pada peringkat awal diabetes
8.Goji meningkatkan fungsi seksual dan merawat masalah seksual
9.Goji membantu mengurangkan berat badan
10.Goji melegakan sakit kepala dan pening
11.Goji melegakan insomnia dan tidur yang lebih nyenyak
12.Goji mengekalkan kesihatan mata dan penglihatan anda
13.Goji menguatkan jantung anda
14.Goji menghalang peroksidaan lipid ( yang menyebabkan sakit jantung)
15.Goji meningkatkan halangan penyakit
16.Goji meningkatkan respons imunisasi (T-Cell, IL-2, IgA, IgG)
17.Goji digunakan sebagai rawatan kanser
18.Goji menempatkan semula dan membaik pulih DNA (menghalang mutasi yang menyebabkan kanser)
19.Goji menghalang tumbesaran tumor
20.Goji mengurangkan kesan toksik kemoterapi dan radiasi
21.Goji membina darah yang kuat, meningkatkan produksi sel-sel darah merah, sel-sel darah putih dan platelet)
22.Goji meningkatkan limfosit
23.Goji mengaktifkan enzim anti-radang
24.Goji menyokong fungsi hati yang sihat
25.Goji merawat simptom-simptom menopause
26.Goji menghalang loya di peringkat awal mengandung
27.Goji meningkatkan kesuburan
28.Goji menguatkan otot dan tulang anda
29.Goji menyokong fungsi buah pinggang
30.Goji meningkatkan memori dan memulih ingatan
31.Goji membantu batuk kering yang kronik
32.Goji menghilangkan tekanan dan gelisah
33.Goji meningkatkan keceriaan dan semangat anda
34.Goji membantu sistem penghadaman 
Menurut analisa yang dilakukan oleh "Beijing Nutrition Research Institute", China: 

" Gojiberry mengandungi rangkaian anti-oksidan "carotenoids" yang sempurna, menjadikan ia di kalangan makanan yang tertinggi kandungan carotenoids yang pernah diketahui; lebih banyak beta- karotin dari lobak merah/wortel, dan zeaxanthin (menyihatkan mata), dan melebihi 500 kali ganda vitamin C daripada oren apabila di ukur sama berat,(bererti menjadikan ia nombor 3 makanan terkaya sumber vitamin C di bumi ini, selepas kakadu plum dan camu camu)." 


Menurut kajian tersebut, gojiberry juga kaya dengan 18 jenis asid amino, 21 jenis zat gizi, tinggi kandungan vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6 dan vitamin E. Lebih kurang 11mg/100g zat besi, di samping "betasisterol, sesquiterpenoids (cyperone, solavetivone - bahan anti-kulat), tetraterpenoids dan betaine untuk pencernaan. Gojiberry juga mengandungi "polysaccharides" yang menyumbang kepada sistem kekebalan tubuh. Gojiberry juga kaya dengan asid lemak, zat-zat omega yang menyihatkan tubuh, yang diperlukan untuk menghasilkan hormon, mempertingkat daya fikiran dan fungsi sistem saraf. Kandungan asid linoleic juga tinggi. 
Dan menurut satu artikel lain yang dikeluarkan oleh "The National Library of Medicine", Bethesda, Maryland, Gojiberry mengandungi:
ý19 asid amino termasuk 8 jenis yang sangat diperlukan oleh tubuh. 
ý21 unsur zat galian/gizi, termasuk germanium, unsur mineral anti kanser yang jarang ýditemui dalam makanan. ý 
13% protein (lebih tinggi berbanding dengan gandum). 
Rangkaian lengkap anti-oksidan Karotenoid, termasuk beta-karotin (jauh lebih baik dari lobak merah/wortel). 
Zeaxanthin dan Lutine (melindungi mata dan memperbaiki penglihatan). 
Vitamin C yang tinggi melebihi kadar yang terkandung di dalam oren. 
Vitamin B Komplex, perlu untuk menukarkan makanan kepada tenaga. 
Vitamin E , jarang ditemui dalam buah-buahan, hanya terdapat dalam ýbijiran. 
Beta-Sitosterol, agen anti-keradangan, juga menurunkan kadar ýkolestrol, selalu digunakan untuk merawat masalah seksual, mati pucuk, dan masalah ýprostat. 
Asid lemak yang sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghasilkan hormon-hormon, ýdan melancarkan fungsi otak dan sistem saraf. 
Cyperone, berfaedah kepada jantung dan merendahkan tekanan darah, ýmelegakan ketidak-selesaan ketika haid, dan juga digunakan dalam rawatan kanser servik/rahim. 
ýSolavetivone, sebatian anti-bakteria dan anti-kulat yang berkesan. 
Physalin, sebatian alami yang aktif mencegah jenis-jenis leukemia dan ýkanser, digunakan untuk merawat hepatitis B. 
Betaine, sebatian yang digunakan oleh hati untuk menghasilkan choline, berkesan ýmententeramkan ketegangan urat-saraf, meningkatkan daya ingatan, meningkatkan pertumbuhan otot, ýdan melindungi penyakit hati berlemak. Betaine juga menyediakan ýkumpulan methyl dalam tindak-balas tenaga di dalam tubuh, dan membantu mengurangkan paras ýhomocysteine, iaitu penyebab risiko utama kepada penyakit jantung. Ianya juga melindungi ýDNA. 
Ringkasnya, berdasarkan kepada analisa di atas, Gojiberry memiliki khasiat yang istimewa untuk kesihatan !!! 


Banyak analisa, dari masa kesemasa, dilakukan mengenai kandungan nutrien Gojiberry. Hasil kajian juga berbeda; mungkin disebabkan berbezaan varieti Gojiberry, tanah ia tumbuh, dan juga faktor iklim. Beberapa kajian lanjutan juga masih dijalankan untuk kesahihan kandungan nutrien Gojiberry.


Hasil kajian di atas meletakkan Gojiberry no. 3 ranking dunia, di kalangan buah-buahan yang diketahui, terkaya dengan Vitamin C:


Cara guna:

Makan 3 , 5 atau 7 biji setiap hari untuk kesegaran badan.GOJI SECARA RINGKAS 


Membantu memperbaiki kualiti darah & kesihatan saluran darah bagi memastikan kesemua organ penting memperolehi zat dan oksigen yang cukup bagi menguatkan fungsi mereka. Akhirnya menyumbang kepada kesihatan tubuh secara menyeluruh. Sesuai untuk KEBAHAGIAAN HUBUNGAN SUAMI ISTERI

Terdapat beberapa teks perubatan Cina purba yang menyanjung faedah kesihatan yang mengagumkan daripada buah Goji ini. 

Berikut adalah antara teks perubatan tersebut: 

Ben Cao Hui Yan menyatakan: "Goji meningkatkan Qi atau daya kehidupan, menyokong darah, menyuburkan yin dan yang, membuang angin, merupakan herba yang sangat baik". 

Ben Cao Bei Yao menyatakan: "Goji menyuburkan paru-paru, membuang angin, membersihkan hati, menguatkan buah pinggang untuk menyokong Qi, meningkatkan potensi seks, memperkuatkan otot dan tulang serta mencerahkan mata". 

Ben Cao Gang Mu menyatakan: "Goji membuang Qi yang tidak baik daripada 5 organ, mengawal aliran tenaga penting, mencerahkan mata, menenangkan saraf, menjadikan hidup panjang umur.
Goji kaya vitamin


Buah-buahan seperti anggur, pisang, betik, manggis, mempelam, nanas, epal, oren, anggur, lobak dan seumpamanya mempunyai pelbagai vitamin dan sangat enak untuk di makan. Manakala buah goji pun mempunyai khasiat iaitu 18 Amino Asid, Vitamin C, Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B6 dan Vitamin E. 

Khasiat paling menakjubkan yang dijumpai keatas goji yang telah dikeringkan mengandungi 18 amino asid (6 kali ganda lebih tinggi kadarnya berbanding bee pollen), 21 unsur mineral, lebih beta karoten berbanding karot dan menghairankan 500 kali ganda lebih Vitamin C berbanding buah 0ren - mengikut berat).

Ianya juga kaya dengan Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B6 dan Vitamin E. Goji yang paling baik adalah yang hidup subur tanpa pencemaran cuaca dan udara sekitar serta jauh terdedah daripada baja kimia .

No comments:

Post a Comment

Klik untuk duit segera

Copyright© All Rights Reserved Tokei Botak 017.906.5557